Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Wednesday, December 16, 2009

ISHRANA BEBE U PRVOJ GODINI ŽIVOTA

DOJENJE

Čin dojenja je najprirodniji odnos majke sa novorođenim djetetom. Tim činom majka osigurava svom djetetu hranu, toplinu, zaštitu, odgoj i socijalnu stimulaciju. Dojenje pruža majci priliku da se na poseban način zbliži sa svojom bebom...
Mlijeko žene posisano s očišćene i za dojenje pripremljene dojke je sterilno i sadrži brojne imunološke faktore koji štite dijete od infekcije.
Prva tečnost s kojom se beba, u svojoj ishrani, susreće i koju, odmah po rođenju, počne sisati je kolostrum. Kolostrum je sekret mliječnih žlijezda koji se javlja krajem trudnoće i prvih dana nakon rođenja djeteta. Žut je od karotina, a sadrži više bjelančevina i imunoglobulina od zrelog mlijeka.
Novorođenu bebu treba odmah staviti na majčine grudi da počne dojiti. Vrlo je značajno da se nakon poroda majka i beba ne odvajaju jer je dokazano da plač djeteta izazva curenje mlijeka iz dojki. Plač bebe je i najčešći signal za dojenje.
Tokom prvog mjeseca života novorođenče samo uvede određeni raspored hranjenja koji se kreće od 6 do 8 obroka na dan. Važno je napomenuti da tokom prvog mjeseca novorođenče prilikom svakog hranjenja doji obje dojke. Petnaestak minuta na jednoj dojci, pa petnaestak minuta na drugoj dojci. Samo u toku prvog dana dojenja, da bi se dojke naviknule na sisanje, obrok traje desetak minuta u kome svaku dojku treba davati bebi na pet minuta.
Prije dojenja, naravno, dijete treba presvući; dojilja opere ruke sapunom, a onda i bradavice mlakom vodom uz brisanje sterilnom gazom.
Za uspješno dojenje je potrebna opuštena atmosfera, udoban položaj majke i pravilan i udoban položaj djeteta. Majka može dojiti bebu u sjedećem položaju, ležeći na strani, ali i prilikom ležanja na leđima. Za udoban položaj djeteta može poslužiti manji jastučić.

Produženim dojenjem (duže od trideset minuta) majka rizikuje stvaranje ranica (ragada) na bradavicama i upalu mliječnih žlijezda (mastitis).
I između obroka dojke trebaju biti suve, a to znači da mlijeko koje nadolazi i curi treba obrisati.
Od drugog mjeseca života, s obzirom da je beba veća i da joj treba više mlijeka za jedan obrok, majka hrani bebu po principu: jedan obrok – jedna dojka. Znači, sljedeći obrok druga dojka koja, u tih pet-šest sati pauze od prethodno dojenja, nakupi dovoljno mlijeka.
Po završenom podoju bebu kraće vrijeme držite u uspravnom položaju, oslonite je na grudi ili rame da izbaci vazduh koji je posisala, a onda je stavite na ravnu podlogu u krevetić, potrbuške ili na bok, i ostavite da spava.
VOĆNA DOHRANA

Voćna dohrana je uvođenje voća u ishranu bebe koja je na majčinom mlijeku. Sa voćnom dohranom se, uglavnom, započinje polovinom petog mjeseca života, i to tako što se voćni sok ili voćna kašica, u periodu od desetak-petnaest dana, uvodi postepeno, dnevno povećavajući količinu voćne kaše ili voćnog soka za nekoliko mililitara, dok se ne postigne odgovarajuća količina koja u potpunosti zamijeni jedan mliječni obrok.Učestvujte na forumu:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.