Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Friday, April 22, 2011

KRAJNICI I KADA ODSTRANITI KRAJNIKE

KRAJNICI

Krajnici su dio imunološkog sistema i pomažu pri zaštiti od bakterija i virusa koji mogu izazvati infekciju. Krajnici proizvode bijele krvne ćelije (limfocite) koje „gutaju“ mikrorganizme pri njihovom ulasku kroz nos i usta.
U ždrijelu postoje tri krajnika: nepčani koje se nalaze u usnoj šupljini (oni su parni) i treći krajnik (vegetacije) koji je neparni, a nalazi se iza nosne šupljine, u ždrijelu. U slučaju njihove hronične upale, krajnici više ne obavljaju svoju odbrambenu funkciju već postaju žarišta infekcija koja se mogu manifestovati čestim upalama grla ili se mogu komplikovati promjenama na drugim organskim sistemima.


Snimak krajnika za izraženim kriptama

KADA ODSTRANITI KRAJNIKE?

Odstranjivanje krajnika (tonzilektomiju) ne treba preporučiti sve dok nismo sigurni da će se tim operativnim zahvatom ostvariti korist za pacijenta.
- Dijete koje je imalo peritonzilarni apsces treba uputiti na tonzilektomiju.
- Dijete koje ima upadljivo mali faringealni prostor mora da odstrani hipertrofične (jako uvećane) tonzile da bi lakše gutalo.

Dijete sa ponavljanim, dobro dokumentovanim tonzilitisom treba da bude tretirano profilaktički antibioticima u toku zimskih mjeseci ili ga treba tonzilektomirati.



Cijeli članak možete pročitati ovdje:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.