Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Thursday, June 16, 2011

UPALE SREDNJEG UVA

Serozna upala srednjeg uva (Otitis media seroza)





Nazofaringealno ušće Eustahi-jeve tube (kanala koji spaja nosnu šupljinu sa šupljinom srednjeg uva kroz koji se srednje uvo ventiliše; srednje uvo je prostor iza bubne opne u kome se nalaze slušne koščice koje pojačavaju talas zvuka i prenose ga na unutrašnje uvo) može biti blokirano limfoidnim tkivom, edematoznom alergijskom mukozom, tumorom itd. Pod ovim uslovima srednje uvo postaje zatvoreni prostor i gasovi zatvoreni u njemu djelimično se resorbuju. Nastali negativni atmosferski pritisak uzrokuje transudaciju žućkaste tečnosti iz kapilarnih nakupina mukoze u srednje uvo što uzrokuje otežano pomjeranje slušnih koščica i oštećenje sluha.

Javlja se konduktivna nagluvost koja obično prolazi nezapaženo. Bol, kada postoji, prolazan je i lak.
Kod pregleda bubna opna je obično uvučena. S obzirom da se, pri postojanju blokade nazifaringealnog ušća Eustahi-jeve tube, negativni pritisak kontinuirano pojačava tako se i bubna opna sve više uvlači, dok se ne slijepi adhezijama sa medijalnim zidom srednjeg uva.

Liječenje

Liječenje se u početku obično sastoji od primjene kapi za nos (Operil i sl.), mukolitika (poput Bisolvona i sl.) i antihistaminika (Rinolan sir i sl.), a kontrolna timpanometrija i tonski audiogram obično se radi nakon 6 nedjelja te, ukoliko nije došlo do poboljšanja, može se uvesti i antibiotska terapija nižim dozama antibiotika do nove kontrole za 6 nedjelja. Ukoliko nije došlo do poboljšanja zakazuje se termin za operativni zahvat, a kontrolna timpanometrija se radi neposredno prije operacije. Ukoliko se nalaz ipak popravio operacija se ne obavlja.

Cijeli članak možete pročitati ovdje:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.