Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Saturday, January 29, 2011

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis



Atopijski dermatitis je hronično zapaljenje kože koje obično počinje u dobi dojenčeta. Atopija je nasljedno kliničko stanje kod koga mogu biti udruženi : zapaljenje kože, bronhijalna astma i alergijska kijavica.
Ekcemske promjene na koži karakterišu se u početku crvenilom, vlaženjem, stvaranjem krasta, a hronične promjene odlikuje zadebljala kože i naglašen kožni crtež.
Intenzivni svrab koji remeti san je jedna od osnovnih karakteristika atopijskog dermatitisa.
Bolest počinje u uzrastu od 2 mjeseca do godinu dana u 60% slučajeva. Do pete godine u još 30% oboljelih, a kod 10% se atopijski dermatitis javlja od šeste do dvadesete godine života. Promjene traju mjesecima i godinama.
Zavisno od starosne dobi djetetati razlikujemo dva tipa kliničke slike atopijskog dermatitisa: atopijski dermatitis kod dojenčadi i atopijski dermatitis u dječijem uzerastu.

Atopijski dermatitis kod dojenčadi (Eczema infantum)




Promjene na koži nastaju kao reakcija na svrab i češanje. Dijete štipa kožu na grudima da se oslobodi intenzinog svraba. Lice je najviše zahvaćeno jer je dostupno za češanje. Promjene se zatim javljaju na laktovima, koljenima, šakama, bočnim stranama potkoljenica, podlaktica i vrata. Na koži se javljaju crvenilo, nježni plikčići,, ljuspanje, vlaženje, vlažne kraste i prskotine.
Atopijski dermatitis nije osip koji svrbi već „svrab koji se osipa“. Stalno češanje vodi u začarani krug: svrab – češanje. Ovaj svrab je često udružen sa drugim znacima atopije: alergijska kijavica, kijanje, curenje nosa, zapušenost nosnih hodnika, svrab vežnjače oka, ždrijela, suzenje.

Atopijski dermatitis u dječijem uzrastu

U kasnijem toku bolesti javlja se zadebljanje kože sa naglašenim kožnim crtežom na koži ručja, pregiba lakta i koljena, bočnim i prednjoj strani vrata.
Izraženo je blijedilo oko usana, pukotina na spoju ušne školjke i vrata.




Opširnije:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.