Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Saturday, January 22, 2011

ASTMA, POKRETAČI ASTME, PLAN LIJEČENJA

Povremeni napadi kašlja, piskanje, stezanje u grudima i otežano disanje, a naročito izdisaj.



Dešava se to kako tokom dana tako i noću ili poslije fizičkog zamaranja. Ovi simptomi astme su posljedica povećanog odgovora disajnih puteva na različite podražaje iz okoline. Izloženi tim podražajima disajni putevi postaju otečeni, suženi i ispunjeni sluzi. Dolazi do difuzne opstrukcije disajnih puteva...
Astma najčešće nastaje kao posljedica atopije, nasljedne porodične sklonosti alergijskoj reakciji. Postoje i takozvani pokretači astme koji mogu izazvati napade astme ili je pogoršati.
To su obično udahnuti alergeni: grinje kućne prašine, alergeni kućnih ljubimaca, plijesni te polen stabala, trava i korova. Prehlada, gripa, fizički napor, duvanski dim, hemijski iritansi, promjene vremena, jake emocije, izduvni gasovi i onečišćenje vazduha mogu, takođe, pokrenuti napad astme.


PLAN LIJEČENJA

Plan liječenja uključuje upotrebu lijekova, vježbe disanja, kontrolu pokretača astme, kontrolu plućne funkcije, i edukaciju bolesnika.

Upotreba lijekova

Kod većine pacijenata s astmom biće potrebno primijeniti dvije dvije vrste lijekova – simptomatske i osnovne lijekove.

Simptomatski lijekovi (Salbutamol - npr. Ventolin, Spalmotil...) omogućavaju širenje disajnih puteva, djeluju brzo, zaustavljaju napad astme i olakšavaju disanje. Ne treba ih uzimati redovno, nego samo kod pogoršanja.
Osnovni lijekovi za liječenje astme su protivupalni lijekovi. Potrebno ih je uzimati redovno i dugotrajno, a njihov učinak se ne primjećuje odmah. Uzimanje ovih lijekova dovodi do kontrole astme.

Protivupalni lijekovi su inhalacijski kortikosteroidi (npr. Flixotide...).
Osim inhalacijskih kortikosteroida u osnovne lijekove i spadaju i bronhodilatatori produženog učinka (npr. Serevent) koji djeluju sporije od simptomatskih lijekova, a njihov učinak traje puno duže. Sprječavaju noćne napade i napade izazvane fizičkim naporom. Treba ih, takođe, uzimati redovno i dugotrajno, kao i inhalacijske kortikosteroide.

Postoje i lijekovi koji su kombinacija inhalacijskih kortikosteroida i bronhodilatatora produženog učinka. Takav lijek je Seretide koji je kombinacija Flixotida i Sereventa.

S obzirom da se astma događa u plućima, logično je da se lijekovi primjenjuju inhalacijskim putem.





Inhaler

Ponekad je upotreba lijeka u obliku inhalera nespretna, naročito kod male djece i starijih bolesnika, ali se može olakšati upotrebom komora za udisanje. Postoji nekoliko izvedbi tih komora, zavisno o dobi pacijenta.


Babyhaler


Opširnije:




www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.