Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Wednesday, December 29, 2010

MATIČNE ĆELIJE IZ PUPČANE VRPCE

Matične ćelije dobijene iz krvi pupčane vrpce su sposobne da se transformišu u određene ćelije ili tkiva i u stanju su da preuzmu funkciju ćelije ili vrste tkiva koja nedostaje. Zbog toga se matične ćelije iz krvi pupčane vrpce već rutinski koriste kod onih malignih oboljenja gde su zbog propisane terapije istrošeni ili oštećeni sopstveni izvori matičnih ćelija organizma. Dugo je vladalo mišljenje da su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce prvenstveno upotrebljive za regeneraciju oblikovanih elemenata krvi. Posljednjih nekoliko godina se, međutim, ispostavilo da je sposobnost ovih ćelija da se transformišu u neku drugu vrstu ćelija daleko šira.



Matične ćelije iz pupčane vrpce

Sakupljanje ovih ćelija je najjednostavnije prilikom rođenja djeteta, budući da placenta (posteljica) u velikoj mjeri sadrži ove ćelije.

U svijetu se već rutinski upotrebljavaju matične ćelije iz krvi pupčane vrpce za terapiju kod određenih bolesti, najčešće u slučaju zloćudnih malignih oboljenja, organskih poremećaja u stvaranju krvnih ćelija, i liječenja pojedinih autoimunih bolesti.

Naučnici su matične ćelije iz pupčane vrpce i iz krvi iz pupčane vrpce pretvarali u jetru, pankreas, nervna tkiva, kičmu, hrskavicu i drugo.

Matične ćelije izdvojene iz iz pupčane vrpce koriste se za liječenje leukemija, dijabetesa tip 1, cerebralne paralize, imunog sistema, itd.

Opširnije:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.