Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Wednesday, October 2, 2013

NOVOROĐENAČKA ŽUTICA

Novorođenačku žuticu, (takođe poznatu kao hiperbilirubinemiju), uzrokuje žućkasta materija i vidimo je kao žutilo kože i beonjača u novorođenčadi, posebno tokom prve nedjelje života. Kako jetra razgrađuje prekomjerne eritrocite, tako počinje proizvoditi žuti pigment, bilirubin. S obzirom da nezrela jetra novorođenčeta ne može tako brzo izlučiti bilirubin, prekomjerni žuti pigment se nakuplja u beonjačama i koži novorođenčeta.


 Ovakva vrsta žutice naziva se fiziološkom žuticom, zato što je ona dio normalnog tjelesnog procesa. Kada je bebin sistem za uklanjanje bilirubina sazrio i kada se smanji broj prekomjernih crvenih krvnih zrnaca, žutica se povlači – najčešće tokom prve ili druge nedjelje života – i bebi ne ostavlja nikakve posljedice. Žutica je učestalija kod nedonoščadi koja su manje sposobna da se nose sa prekomjernim bilirubinom.
 Ako se žutica javi nakon prve nedjelje života, s tendencijom da perzistira, vjerojatno nije samo „fiziološka“, stoga treba razmotriti druge diferencijalno dijagnostičke mogućnosti, npr. perinatalnu infekciju, novorođenački hepatitis, policitemiju, metaboličke bolesti, poremećaje metabolizma bilirubina, greške eritrocitne membrane, hipotireozu, stanja vezana za pojavu ekstravaskularne krvi (npr. kefalhematom). Rizik za veće vrijednosti bilirubina imaju nedonoščad, novorođenčad niže porođajne težine, novorođenčad s porođajnom traumom, asfiksijom ili acidozom, djeca pod terapijom lijekovima koji se vežu na albumine, djeca na prsima, djeca s Gilbertovim sindromom i djeca majki sa šećernom bolešću. Hiperbilirubinemija se smatra značajnom ako su vrijednosti bilirubina u donošene novorođenčadi više od 221 μmol/l (13 mg/dl), a u nedonošene novorođenčadi više od 257 μmol/l (15 mg/dl) .

Opširnije:

www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.