Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Sunday, February 26, 2012

AKUTNA UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

Upala slijepog crijeva (appendicitis) jeste upalni proces crvolikog nastavka (appendix vermiformis) koji se nalazi na donjoj desnoj strani stomaka kao završetak slijepog crijeva (coecum). Najčešći je uzrok akutnog bola u abdomenu. Liječi se operativno hirurškim uklanjanjem crvuljka.
„Slijepo crijevo“, crvoliki produžetak, crvuljak, je crvolika tanka cijev koja započinje na dnu slijepog crijeva. Dužine je od 5 mm do 30 cm. Promjera je između 0,3 - 1 cm. Crvuljak postoji samo kod čovjeka, primata i nekih glodavaca. Prije se smatralo kako je crvuljak zakržljao i suvišan organ, a danas se smatra da je to posebno oblikovan dio slijepog crijeva sa specifičnom građom. U njemu se nalazi mnogo limfnog tkiva zbog čega ga neki i nazivaju crijevni krajnik.
Građen je od spoljnjeg sloja, sredine, odnosno mišićnog sloja i unutrašnje sluznice. U crvuljku se nalaze bakterije koje su dio normalne crijevne flore. Te bakterije crvuljak dobro podnosi, ali ako one postanu virulentne, tada dolazi do njegove upale. Akutna upala slijepog crijeva dogodi se u trenutku začepljenja lumena crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu). Stvorena prepreka onemogućava izlaz sadržaja i podstiče virulenciju bakterija. Zbog zadržavanja sadržaja slijepo crijevo se širi, nakuplja se u njemu tečnost i sluz, a problem postaje sve veći jer krv i limfa slabije otiču.


Opširnije:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.