Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Tuesday, February 28, 2012

Akutni konjunktivitis (novorođenčadi, djece i odraslih)

Konjunktivitis, poznat i pod nazivom 'crveno oko', upala je konjunktive, očne spojnice. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.


Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice, paraziti (rijetko), mehanička ozljeda ili prisustvo stranog tijela.

• bakterije, uključujući:

o Staphylococcus aureus
o Haemophilus influenza
o Streptococcus pneumoniae
o Neisseria gonorrhea
o Chlamydia trachomatis

• virusi, uključujući:

o adenoviruse
o virus herpesa

Bakterijski konjunktivitis (tzv. "bolest crvenih očiju") Javlja se u obliku akutnog kataralnog konjunktivitisa. Na spojnici su prisutni crvenilo (zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila), bol (u obliku grebanja, bockanja, osjećaja stranog tijela) i otok. Nekad mogu biti prisutna krvarenja na spojnici. Prisutan je vodenasto-gnojni sekret koji pri buđenju slijepi trepavice i dovodi do nastanka krmelja. Očni kapci se teže otvaraju, mogu biti otečeni, a okolna koža oštećena. Bolesnici ne podnose svjetlost i postoji pojačano suzenje. Vid nije oštećen.



Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo kroz dva dana. Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, ručnicima, ubrusima i kozmetikom. Konjunktivitis se liječi ispiranjem spojnice, antibioticima i dodatnim mjerama.

Opširnije:


www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.