Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović

Friday, November 23, 2012

Dojenje, sve o dojenju

Čin dojenja je najprirodniji odnos majke sa novorođenim djetetom. Tim činom majka osigurava svom djetetu hranu, toplinu, zaštitu, odgoj i socijalnu stimulaciju. Dojenje pruža majci priliku da se na poseban način zbliži sa svojom bebom...
Mlijeko žene posisano s očišćene i za dojenje pripremljene dojke je sterilno i sadrži brojne imunološke faktore koji štite dijete od infekcije.
Prva tečnost s kojom se beba, u svojoj ishrani, susreće i koju, odmah po rođenju, počne sisati je kolostrum. Kolostrum je sekret mliječnih žlijezda koji se javlja krajem trudnoće i prvih dana nakon rođenja djeteta. Žut je od karotina, a sadrži više bjelančevina i imunoglobulina od zrelog mlijeka.
Novorođenu bebu treba odmah staviti na majčine grudi da počne dojiti. Vrlo je značajno da se nakon poroda majka i beba ne odvajaju jer je dokazano da plač djeteta izazva curenje mlijeka iz dojki. Plač bebe je i najčešći signal za dojenje.

 Tokom prvog mjeseca života novorođenče samo uvede određeni raspored hranjenja koji se kreće od 6 do 8 obroka na dan. Važno je napomenuti da tokom prvog mjeseca novorođenče prilikom svakog hranjenja doji obje dojke. Petnaestak minuta na jednoj dojci, pa petnaestak minuta na drugoj dojci. Samo u toku prvog dana dojenja, da bi se dojke naviknule na sisanje, obrok traje desetak minuta u kome svaku dojku treba davati bebi na pet minuta.
Prije dojenja, naravno, dijete treba presvući; dojilja opere ruke sapunom, a onda i bradavice mlakom vodom uz brisanje sterilnom gazom.
Za uspješno dojenje je potrebna opuštena atmosfera, udoban položaj majke i pravilan i udoban položaj djeteta. Majka može dojiti bebu u sjedećem položaju, ležeći na strani, ali i prilikom ležanja na leđima. Za udoban položaj djeteta može poslužiti manji jastučić.

Opširnije:

www.savetipedijatra.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.